Vad ska jag välja?

Pilates eller Gyrotonic®?

Båda metoderna syftar till att stärka bålen, ge ökad flexibilitet och förbättra balans och koordinationsförmåga. Båda kan tränas i form av privat och duolektioner samt gruppklasser.

Pilates - stabilisera

kvinna på matta med rullePilates handlar i stora drag om kontroll och kan beskrivas som intelligent styrketräning. Det är ett linjärt rörelsesystem där muskler och form är i fokus. Detta betyder att skelettets alla ben placeras i optimalt läge för att rörelsen ska utföras så korrekt som möjligt. Dessutom rör man sig långsamt och med precision så att man kommer åt specifika muskler.

Muskelgrupper isoleras, vilket innebär att man lär sig släppa på spänningar i de muskler som inte ska jobba. En kroppsdel tränas ofta i taget och man har alltid med sig de djupa musklerna som stöd, alltså tvärgående bukmuskeln och bäckenbotten. Mycket feedback ges av Pilatesmaskinerna vars motstånd utgörs av fjädrar.

 

 

Gyrotonic/Gyrokinesis - expandera

kvinna man maskinMålet med Gyrotonic och Gyrokinesis är att frigöra leder och kotor från spänningar och omprogrammera rörelsemönster så att de blir mer effektiva. Rörelserna är tredimensionella, cirkulära och berör alltid hela kroppen. Muskelsystemet stärks, men i stället för att isolera musklerna utgår man från att kroppen är en integrerad helhet.

I denna helhet drar vi ingen gräns mellan insida och utsida, vi berör exempelvis bindväv, skelett, organ, nervsystem och kroppens energiflöde. Gyrotonic-maskinen som kallas Pulley Tower ger både motstånd och assistens i rörelserna, men framför hjälper den till med att skapa traktion, vilket innebär att skelett och vävnad skonsamt dras ut. Detta skapar en känsla av expansion och förlängning.

 

Om du är osäker på vilken metod som passar dig bäst får du gärna diskutera med oss eller komma in på en demonstration. Naturligtvis kan du prova båda metoderna för att hitta rätt! Kontakta oss för att boka en intro-lektion.